Într-o lume ideală, orice sediu de companie este proiectat de un arhitect care ia în calcul toate detaliile, inclusiv nevoile angajaților. 

În realitate, multe firme doar pornesc de aici. Apoi se dezvoltă, au nevoie de mai mulți angajați, înființează un nou departament, iar iluminatul rămâne același. 

Angajații puși față în față cu o lumină inconfortabilă se încruntă, au ochii roșii, obosesc mai repede și nu se pot concentra. Chiar dacă iluminatul rareori a fost motiv de schimbare a serviciului, acesta va contribui la lista de dezavantaje ale actualului loc de muncă, dacă nu este unul potrivit.

Cercetătorii care studiază impactul iluminatului la birou asupra sănătății și bunăstării fiecăruia, au ajuns la concluzia că iluminatul corect este o necesitate, nu un moft. 

Cum trebuie să fie sistemul care protejează sănătatea și bunăstarea angajaților?

Lumina naturală este esențială

Potrivit unui studiu al industriei britanice de iluminat, 77% dintre oamenii muncii spun că sistemul de iluminat le afectează în mod direct productivitatea. Întrebați ce consideră important pentru a le face activitatea mai ușoară, o jumătate dintre respondenți au menționat accesul la lumina naturală. 

Ritmul circadian al corpului, cel care dictează când este mai bine să ne concentrăm și când putem să ne odihnim, funcționează pe ciclul lumină – întuneric. Lumina artificială transmite o stare de atenție, în timp ce lumina naturală are scopul de a relaxa ochii. O clădire de birouri are nevoie de amândouă. 

În plus, lumina naturală susține o vedere bună deoarece conține întreg spectrul de culori. Dacă clădirea ta nu permite accesul la lumina naturală pentru birouri, atunci sistemele care o imită sunt necesare.

Lumina albastră poate lipsi

În urmă cu 10-15 ani, sălile de ședințe erau echipate cu sisteme ce ofereau o lumină rece, alb-albastră. Potrivit cercetătorilor științei circadiene, receptorii din ochii noștri sunt sensibili la valurile de lumină albastră. 

Un astfel de mediu te ajută să te concentrezi pe timpul zilei, dar te poate împiedica să adormi noaptea. Expunerea pe termen lung la lumina albastră mai ales în orele de după încheierea programului poate duce la insomnii. 

Lumina controlată automatizat este eficientă

Există deja sisteme ce automatizează controlul luminii pe baza mișcărilor soarelui în jurul clădirii de birouri pe parcursul zilei. 

Un control eficient al luminii înseamnă că:

  • Susții energia alegând să optimizezi cantitatea de lumină necesară.
  • Eviți reflecțiile incomode ale soarelui pentru că te raportezi la mișcările sale.
  • Angajații au parte de umbră, atunci când soarele este puternic și de lumină suficientă, dacă afară sunt nori. 

Evită efectul de peșteră

Unele companii preferă să lumineze birourile, lăsând în urmă pereți întunecați și o podea care abia se vede. Acesta este efectul de peșteră, un mod neplăcut de a lucra, deoarece face ca spațiul să pară mohorât și slab luminat. 

Acest efect apare în birourile mari și sălile de ședințe. Angajații vor simți că mediul de lucru este unul neplăcut din cauza luminii și că provoacă oboseala ochilor. Tendința de abordare a efectului de seră este că angajații se uită constant la diferența dintre biroul luminat și pereții întunecați. Dar soluția este simplă. Adaugă o aplică bine poziționată și întreg spațiul va căpăta un alt aspect.

Cât de importantă este lumina?

Potrivit unui alt studiu, 32% dintre angajați au declarat că un iluminat bun îi face să fie mai fericiți la birou. Accesul limitat la lumina naturală se resimte iarna, atunci când se lasă întunericul înainte ca ei să încheie programul. 

În afara declarațiilor și datelor ce țin de psihologie, nu există dovezi clare că există o legătură biologică între lumină și sănătatea unei persoane. Totuși, un om care nu dezvoltă probleme cu vederea la serviciu, mulțumit de sistemul de iluminat, este un om productiv. Iar productivitatea înseamnă eficiență pe termen lung.