Alegerea unui bec ar trebui să fie floare la ureche. Până la urmă, e doar un bec, nu?

De fapt, lucrurile sunt mult mai complexe de atât, deoarece becul a devenit în timp o sursă de lumină cu numeroase specificații de care trebuie să ținem cont atunci când dorim să facem o achiziție. Mai jos găsiți câteva dintre specificațiile care apar pe ambalajele surselor de iluminat, explicate astfel încât să puteți alege cu ușurință produsul care vi se potrivește cel mai bine.

Fasung

Fasungul este de fapt filetul becului, cel cu ajutorul căruia poate fi atașat unei dulii (o piesă metalică în care se fixează becul electric și care asigură contactul acestuia cu rețeaua electrică – dex.ro). Există mai multe tipuri de fasunguri, E27, E14, GU10.

E27 este fasungul clasic, cel mai utilizat, numit și fasungul mare, E14 este fasungul mic și se găsește cel mai des la becuri tip lumânare sau lustră, iar soclul GU10 este cel pentru spot-uri.

IP (Ingress Protection)

Indicatorul de rezistență este format din literele IP, urmate de două cifre (ex. IP65) și are ca scop punerea la dispoziția consumatorului a mai multor informații despre produse decât oferă termenii de marketing impreciși precum waterproof. Astfel, IP clasifică gradul de protecție al unui produs împotriva intruziunilor a două tipuri de elemente în componentele electrice ale unei surse de lumină: particule solide și particule lichide.

Primul număr: solide

Prima cifră din index este 0 (notată și cu X), și indică faptul că nu există nicio protecție; cifra care încheie lista este 6, indicând faptul că produsul este complet protejat împotriva pătrunderii oricărui tip de praf.

  1. Protejat împotriva unui obiect solid mai mare de 50 mm; ex. o mână
  2. Protejat împotriva unui obiect solid mai mare de 12,5 mm; ex. un deget
  3. Protejat împotriva unui obiect solid mai mare de 2,5 mm; ex. o șurubelniță
  4. Protejat împotriva unui obiect solid mai mare de 1 mm; ex. o sârmă
  5. Protejat împotriva prafului. Poate exista pătrundere limitată de praf, însă fără să interfereze cu funcționarea echipamentului.
  6. Fără pătrunderea prafului.

Al doilea număr: lichide

Indică gradul de protecție al produsului împotriva infiltrațiilor de apă și a umidității.

  1. Protejat împotriva căderii verticale a picăturilor de apă. Pătrundere limitată.
  2. Protejat împotriva căderii verticale de picături de apă până la 15 grade față de poziția verticală. Pătrundere limitată.
  3. Protejat împotriva stropirilor de apă până la 60 de grade față de poziția verticală. Infiltrarea este limitată și nu trebuie să depășească 3 minute.
  4. Protejat împotriva stropilor de apă din toate direcțiile. Este posibilă infiltrarea limitată.
  5. Protejat împotriva oricărui jet de apă. Este posibilă infiltrarea limitată.
  6. Jeturile puternice nu vor reuși să pătrundă în cantități care să afecteze produsul. ex. marea agitată
  7. Protejat împotriva căderii verticale a picăturilor de apă. Protecție împotriva efectelor imersiunii în apă între 15 cm și 1 m timp de 30 de minute.
  8. Protejat împotriva efectelor imersiunii în apă sub presiune pentru perioade lungi de timp.

Prin urmare, dacă avem o sursă de lumină cu IP66, înseamnă că aceasta este protejată împotriva prafului și a altor substanțe solide și că produsul este protejat împotriva umidității chiar și fiind stropit cu jeturi puternice de apă.

W și Wh (puterea consumată)

Watt-ul are ca multiplu kilowatt-ul (1000W=1KW) și măsoară puterea.

Watt-oră are ca multiplu kilowatt-oră (1000Wh=1KWh) și măsoară energia electrică.

Aceste informații sunt utile dacă vă interesează să faceți un calcul de consum, însă dacă ceea ce doriți să aflați este cantitatea de lumină pe care o emite becul, trebuie să fiți atenți la lumeni.

Lumeni (luminozitatea)

Lumenii sunt o unitate de măsură prin care se calculează cantitatea de lumină pe care o emite un bec și începând cu anul 2010 și odată cu creșterea popularității tehnologiei LED, au reușit să înlocuiască wații ca și criteriu de alegere al sursei de iluminat în ceea ce privește luminozitatea.

În termeni simpli, lumenii (lm) exprimă cantitatea totală de lumină vizibila ochiului uman emisă de către o sursă de lumină.

Cu cât valoarea lumenilor este mai ridicată cu atât corpul de iluminat luminează mai puternic.

Dimabil

Termenul este un englezism care are origine verbul to dim, tradus în limba română prin a diminua, a întuneca. O traducere clară și completă a termenului dimabil în acest context ar fi a reduce din luminozitate.

Astfel, dacă descoperiți noțiunea dimabil fie în descrieri, fie pe ambalaje, se referă la faptul că luminozitatea becului este reglabilă, ajustabilă, iar acest lucru se poate face cu ajutorul unui variator. Prin intermediul acestuia, puteți mări sau micșora cu ușurință intensitatea luminii unui bec astfel încât să creați atmosfera dorită.

Ra și CRI

Ra este efectul unei surse de lumină asupra aspectului culorii și este exprimată ca un indice de la 0 la 100 în Indicele de redare a culorii (CRI). Indicele de redare a culorii determină modul cum apare culoarea unui obiect ochiului uman şi cât de bine sunt accentuate variaţiile subtile în nuanţele culorii. Ra poate fi găsit pe ambalajul sursei de iluminat, iar cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mică deformarea luminii.

CRI/Ra 50-70 – Acceptabil

CRI/Ra 70-80 – Bun

CRI/Ra 80-90 – Excelent

Temperatura culoare becuri

K (temperatura de culoare)

Temperatura de culoare se măsoară în K (grade kelvin), iar termenul se referă concret la culoarea/nuanța luminii emise de către sursa de lumină. Temperatura de culoare se găsește pe ambalaj și poate fi alb cald (2700K), alb neutru (4000K) și alb rece (6000-6500K). Temperatura de culoare ar trebui să difere în funcție de activitatea pe care doriți să o desfășurați în spațiul locuibil și, în general, în spațiile de lucru este potrivită o temperatură de culoare rece, care ajută la concentrare, iar în spațiile destinate relaxării, o temperatură de culoare caldă.

Astfel, temperatura de culoare din birou va fi diferită de cea din living-room, baie sau dormitor. Pentru mai multe informații despre modul în care puteți alege temperatura de culoare potrivită, vă invităm să citiți articolul nostru despre ce tip de lumină să alegem.