Când lumina naturală nu poate fi valorificată, cu toții apelăm la sursele de lumină artificiale. Energia electrică face parte din cotidian și viața fără ea ar fi de neimaginat. Această invenție care a revoluționat lumea a influențat categoric zona industrială și ocupațiile oamenilor. Lumina artificială dată de becuri a permis oamenilor să extindă timpul de lucru și le-a simplificat viața.

Becurile au cunoscut o evoluție constantă, preocupările inventatorilor îndreptându-se către reducerea consumului de energie electrică și creșterea intensității luminii. De la varianta rudimentară a becului s-a ajuns la formele moderne pe care le întâlnim acum. Principalele becuri pe care le găsim astăzi în magazine sunt:

  • becuri incandescente,
  • becuri cu halogen,
  • becuri fluorescente sau economice,
  • becuri cu LED.

Becul incandescent – varianta tradițională 

Principiul de funcționare a acestui tip de bec este încălzirea până la incandescență a filamentului metalic, astfel producând lumină. Este un bec clasic, având cel mai redus preț dintre toate. Totuși, acesta transformă 97% din energia electrică în căldură, în loc de lumină. 

Becurile incandescente, numite și becuri cu filament, sunt mari consumatoare de energie electrică, de aceea este recomandat să se folosească becuri mai economice. În comparație cu celelalte becuri, au o durată de viață mai scăzută, iar eficiența este de 16 lumeni/Watt. Pentru că au apărut alternative mai prietenoase cu mediul, becurile clasice incandescente nu se mai produc.

Becul cu halogen – apropiatul luminii naturale

Acest tip de bec este asemănător cu cel anterior, diferența fiind că, pe lângă un amestec de gaz, acesta conține și halogen. Cu ajutorul halogenului becul se aprinde mai repede, iar lumina emanată este mai puternică. De asemenea, este cunoscut pentru că lumina pe care o produce se aseamănă luminii naturale. Eficiența sa este mai mare decât a becului clasic, însă este mare consumator de energie electrică. Ca urmare a unei decizii a Uniunii Europene, acest tip de bec nu se mai produce.

Becul fluorescent – multă lumină într-un singur tub

Cunoscut sub denumirea de bec economic, becul fluorescent asigură un consum redus de energie electrică și are o eficiență de până la 60 lumeni/Watt. 

În interiorul unui bec fluorescent se poate afla mercur, neon, argon sau xenon. Acest tip de bec se găsește sub formă de lampă sau tub, fiind recomandat halelor sau depozitelor, pentru că are o putere mare de iluminare. Există totuși și varianta de bec pentru utilizare în locuințe, unul dintre cele mai mari avantaje fiind că are o durată lungă de viață.

Becurile LED – forma modernă a becului

Cea mai recentă tehnologie de emitere a luminii este cea LED – ligh-emitting-diode. Sunt cele mai eficiente becuri de pe piață, consumând cu 85% mai puțin decât becurile incandescente. 

Becurile LED au o durată medie de viață de 50.000 de ore și un consum de doar 10 kw pe an. Lumina emisă este mai puternică și becurile rezistă cel mai bine la șocuri și vibrații, iar cantitatea de căldură este semnificativ mai mică decât la becurile clasice. Lumina emanată de becurile LED este de tip direcțional. În prezent sunt cele mai eco-friendly tipuri de becuri.

Găsește varianta de bec potrivită ție

Dacă te gândești să schimbi câteva becuri din casă, ia în calcul atât avantajele cât și dezavantajele becurilor prezentate. Cel mai recomandat este să alegi un bec LED, pentru că nu va trebui să-l schimbi prea curând, iar factura la energia electrică va fi cât se poate de rezonabilă.