Când intri într-o cameră umplută de lumină confortabilă, care te invită, te simți în largul tău. Intră în aceeași încăpere, plină de neoane fluorescente care zumzăie și probabil nu vei simți același sentiment.

De ce se întâmplă asta? În 2014, un studiu al Jurnalului Psihologiei Consumatorului a descoperit că, pe măsură ce lumina era mai intensă, pe atât se intensificau și emoțiile participanților, deopotrivă cele pozitive, cât și cele negative. Studiul s-a axat nu doar pe intensitatea luminii, ci și pe tenta de culoare, astfel persoanele tindeau să simtă căldură la nuanțele roșatice, în vreme ce nuanțele albastre determinau stări de angoasă. Deci, atât intensitatea luminii dintr-o cameră, cât și coloritul acesteia, ne pot afecta direct.

Iluminează încăperea în funcție de scopul acesteia

Când creezi designul unui spațiu, iluminatul trebuie adresat imediat ce spațiul, precum și scopul său, sunt definite. Spre exemplu, dacă faci designul unui spațiu de lucru (birou), iluminatul ar trebui să încurajeze productivitatea, iar ideal ar fi să avem și un dimmer pentru lumină, pentru diferitele momente ale zilei. Iar pentru o casă, trebuie luat în calcul scopul fiecărei încăperi. Astfel, bucătăria, unde se desfășoară activități, va trebui luminată mai intens și mai rece, în timp ce living room-ul, destinat relaxării, are nevoie de un iluminat mai temperat și mai cald.

Mai departe, intrarea în casă ar trebui să ureze bun-venit oaspeților, fiind o zonă de tranziție dinspre lumina de afară către iluminatul casei (pe timp de zi), iar pe timp de noapte să ghideze din întunericul exterior către o lumină nu foarte puternică la interior. Holurile, în special înainte de ora somnului, ar trebui să fie difuze, pentru a relaxa simțurile, dar să poată încă ghida membrii familiei prin casă.

Apelează la soluții dimabile

Flexibilitatea e cheia spre un iluminat corect al casei tale. Cu atâtea opțiuni pentru interior, ajustarea luminii conform stărilor pe care le vrei în fiecare cameră devine un task plăcut, de care te poți bucura alături de cei dragi. De asemenea, tehnologia becurilor dimabile îți va permite ajustarea intensității și chiar a culorii, în funcție de nevoie sau de starea pe care o ai. Fiindcă tot am adus aminte, culoarea joacă de asemenea un rol foarte important, dar aceasta se poate schimba chiar din intensitatea luminii, pe care o alegem în funcție de culoarea pereților.

Iluminatul este actorul principal in designul camerei

Având abilitatea de a schimba complet atmosfera unei camere și stările pe care aceasta le dă, iluminatul rămâne cel mai important element de luat în calcul, atunci când facem designul unui spațiu. Pe lângă efectul pe care îl are asupra persoanelor dintr-o încăpere, iluminatul poate schimba forma și mărimea unei camere. Astfel, într-un hol mic, dacă vopsești pereții în culori deschise și ajustezi iluminatul astfel încât să se reflecte din aceștia, poți obține impresia unui spațiu mai mare.

Ținând cont de versatilitatea lor în a ajusta intensitatea și culoarea, tot mai mulți designeri apelează la tehnologia luminilor LED, care, utilizate corect, pot avea un impact esențial asupra casei tale și asupra stărilor de peste zi. Iar ținând cont de gama vastă de produse, ești doar la o alegere distanță de atmosfera dorită, în camera preferată a căminului tău.