Când vine vorba despre alegerea între lumină caldă sau lumină rece în ceea ce privește designul de iluminat al casei tale, nu există un set de reguli exacte pe care să le urmezi. Deși poți studia caracteristicile fiecărui tip de lumină și încăperile unde acestea sunt cele mai potrivite, totul depinde de preferințele personale și de atmosfera iluminatului pe care dorești să o obții. Este de reținut că temperatura luminii afectează nu doar estetica unei case. Aceasta joacă un rol important și în relația corpului tău cu stările de somn. Așadar alegerile tale sunt esențiale pentru sănătatea și starea ta de bine.

Culori, intensitate, temperatură

Tipul de lumină depinde foarte mult de culoare, intensitate și temperatură. Astfel, în vreme ce lumina caldă conține nuanțe de roșu, galben sau protocaliu, creând o atmosferă lejeră cu un aer confortabil, lumina mai rece conține nuanțe de albastru, ce se evocă printr-un iluminat mai puternic și mai proaspăt. Lumina rece este mai intensă decât cea caldă, ceea ce o face mai potrivită pentru activități, însă de asemenea poate fi prea aspră pentru încăperile nepotrivite.

Lumină caldă
Lumină rece

Temperatura luminii

Temperatura luminii este măsurată în grade Kelvin, iar cu cât acest număr este mai mare, cu atât lumina va fi mai intensă. La un capăt, avem lumina unei lumânări, care este de aproximativ 1000 de grade Kelvin, iar la celălalt, lumina naturală rece de zi ce are aproximativ 6500 de grade Kelvin (putând ajunge și la 10.000 în unele cazuri). Paleta de temperaturi ale luminii este una mult mai îngustă, atunci când vorbim de alegerea iluminatului pentru un spațiu rezidențial, fiind separată în general între lumini calde și lumini reci, ce au diferențe mai mici între ele, pe scara Kelvin. Lumina albă, rece, este situată undeva între 5000 și 6500 de grade Kelvin, deci este sub lumina naturală (cea a Soarelui), însă, având o tonalitate ce tinde spre bleu, nu este potrivită pentru toate încăperile sau corpurile de iluminat dintr-o casă.

Lumină caldă vs lumină rece

Majoritatea lumii alege lumina caldă pentru case și lumina rece pentru birouri, spații comerciale, spitale etc. Asta și pentru că lumina caldă este asociată ritmurilor circadiene, stimulând producția de melatonină, ce induce somnul. Pe de altă parte, dacă doriți să lucrați seara, ar trebui să vă îndreptați spre o lumină opusă celei calde. Sistemele de iluminat biodinamice sunt gândite să fie inteligente, ajustând temperatura luminii de-a lungul zilei, pentru a se plia pe nevoile tale. Astfel, aceste sisteme sunt create să dea, spre exemplu, o lumină mai rece și mai intensă, în serile de iarnă, pentru a nu adormi foarte devreme, dar tranziționând spre temperaturi mai calde pe măsură ce se apropie noaptea. Este exact aceeași idee pe care se bazează ceasurile cu alarmă iluminate, pentru încăperile întunecate.

Fie că te decizi spre un tip anume de lumină, sau nu știi ce să alegi și ai nevoie de consiliere, este bine să te informezi referitor la produsele de iluminat pe care ți le dorești și să optezi pentru cele mai optime soluții, în funcție de spațiile și designul casei tale.

Vizitează chiar azi magazinul online sau vino la oricare din showroom-urile EGLO România pentru a alege din cea mai variată gamă de corpuri de iluminat.