Bucătăria este un spațiu al casei destul de frecventat în mod normal și cu precădere în această perioadă în care aproape toată lumea stă acasă. Fiecare are câte ceva de făcut în bucătărie, așadar este nevoie de un spațiu bine luminat, de o atmosferă îmbietoare și plăcută care să te facă să te simți ca acasă.

Fie că intri în bucătărie pentru a găti, fie că te duci să iei ceva bun din frigider sau pur și simplu iei micul dejun cu familia, bucătăria trebuie să fie un spațiu în care te simți confortabil, atmosfera să fie plăcută, iar designul și capacitatea numărul de iluminat joacă un rol important în acest sens.

Rolul luminilor din bucătărie

Lumina din bucătărie are o importanță deosebită din punct de vedere funcțional, ținând cont de numărul mare de obiecte pe care le manevrezi în această încăpere și de activitățile specifice pe care le desfășori, dar și din punct de vedere al designului ei.

Lumina amplifică spațiul și îți oferă vizibilitate pentru a putea desfășura activitățile specifice. Bucătăriile moderne dispun de mai multe corpuri de iluminat cu intensități și roluri diferite, spre deosebire de cele clasice care se bazează pe un singur corp de iluminat de tip plafonieră de cele mai multe ori, poziționat central.

Ce tipuri de lumină se folosesc în bucătăriile moderne?

1. Lumina de lucru

Principalele lumini de lucru dintr-o bucătărie sunt cele folosite pentru iluminarea blatului, acolo unde manevrezi ustensilele de bucătărie, dar și cele amplasate la masă, unde este ideal ca intensitatea luminii să poată fi reglată și adaptată cinelor târzii. 

Corpurile suspendate de tip pendul de interior cu înălțime reglabilă sunt o alegere perfectă în aceste cazuri.

2. Lumini de accentuare

Zonele care merită să fie scoase din umbră pot fi puse în valoare cu ajutorul luminilor de accentuare precum banda LED sau spoturi luminoase încastrate, accentuând astfel diferite zone precum rafturile de perete, blaturile de perete sau dulăpioare suspendate.

3. Lumina ambientală sau decorativă

Acest tip de lumină este folosit pentru a evidenția o anumită zonă a bucătăriei cu scop mai mult sau mai puțin funcțional, dar cu scop estetic clar. Zona măsuței de cafea, a mini barului sau chiar a unei piese de mobilier sau un aparat electrocasnic poate fi pusă în evidență cu ajutorul unei lumini cu intensitate și culoare diferită față de restul bucătăriei.

Ce tip de lumină este indicată în bucătărie?

Bucătăria este în egală măsură un spațiu de lucru și un spațiu de relaxare, dar lumina rece nu îl va ajuta fiindcă îi va oferi un look steril, ușor rigid, așa că este indicat să optezi pentru lumini calde care să îți ofere atmosfera relaxantă de care ai nevoie.

Sistemele de iluminat de tipul smart lighting pot fi controlate în cel mai simplu mod, de la distanță… Acestea creează jocuri de lumini, își modifică nuanțele și intensitatea în timp ce tu faci aceste modificări dintr-o telecomandă sau chiar de pe telefon.

Lumina caldă din bucătărie are efecte bune în farfurie

Așa cum atmosfera și designul dormitorului sau sufrageriei îți influențează starea de spirit, la fel se întâmplă și în bucătărie și nu trebuie să neglijezi acest spațiu. Stare de spirit bună înseamnă chef de gătit ceva delicios. În plus, acest loc are și un rol funcțional, așadar amenajarea corpurilor de iluminat din această încăpere nu trebuie ignorată.