Fiecare casă se deosebește prin elemente arhitecturale proprii – pereți drepți ori rotunjiți, acoperișuri ascuțite, într-o apă sau drepte, piloni, balcoane, ferestre de diferite tipuri și alte componente construite după placul proprietarilor. De asemenea, în funcție de stilul casei, clasic, modern, victorian, scandinav, minimalist, contemporan vor exista mai multe sau mai puține elemente de pus în valoare.

Dacă vrei ca unele aspecte ale casei să se remarce ușor, ia în calcul plasarea strategică a surselor de lumină. Astfel vei obține umbre și accente în locurile pe care vrei să le scoți în evidență. Folosind surse de lumină poți avea la dispoziție mai multe moduri în care să faci acest lucru, așa că vei găsi, cu siguranță, unul potrivit pentru casa ta.

Oferă contur cu benzile LED

Pentru a atrage atenția asupra ferestrelor, ușilor sau elementelor decorative ale casei, poți opta pentru aplicarea unor benzi LED. Acestea se pot așeza sub acoperiș, astfel încât lumina să fie difuzată de jur împrejur fără ca banda să fie vizibilă. Un alt loc perfect pentru benzile LED sunt scările. Pe lângă aspectul vizual, există și o parte practică a benzilor LED – scările vor fi bine iluminate, asigurând o vizibilitate mai bună atunci când e întuneric.

Benzile LED pot fi folosite în casele moderne, cu ferestre mari și numeroase, unde pereții ocupă o suprafață destul de mică. Efectul obținut este de conturare, creându-se linii definite ce scot în evidență elementele pe care le însoțesc. Benzile LED se mai pot utiliza și pentru a contura elemente decorative precum cornișele exterioare sau pilaștrii.

Proiectează lumina pe fațada casei

Primul lucru pe care îl observi la o casă este cum arată exteriorul. O fațadă netedă sau una texturată, în culori neutre sau vii, ar trebui scoasă în evidență prin plasarea luminii, astfel încât aceste detalii să se poată observa cu ușurință când lumina naturală nu mai este prezentă. Există mai multe tehnici pentru iluminatul arhitectural al fațadelor, printre care cele mai cunoscute sunt:

  • wall-washing – se referă la iluminatul uniform al unui perete, de sus până jos, cu aceeași intensitate a luminii. Corpul de iluminat, de obicei un proiector de exterior, este plasat suficient de departe pentru a asigura proiectarea luminii pe suprafața întregului perete. Această tehnică este folosită, de obicei, pentru pereții netezi, și este perfectă pentru a ascunde imperfecțiunile pereților, dacă acestea există.
  • wall-grazing – în acest caz efectul este de accentuare a texturii pereților sau a diverselor elemente arhitecturale prin umbre puternice, obținând un aspect dramatic. Lumina este plasată cât mai aproape de perete, astfel încât să se creeze diverse unghiuri și umbre pentru a se observa texturile și elementele care ies în relief. Această tehnică se potrivește pentru casele cu multe elemente decorative, în stil victorian sau clasic.
  • floodlight – este o tehnică prin care se iluminează întreaga clădire. Este nevoie de un proiector puternic, iar efectul obținut este unul asemănător tehnicii wall-washing, doar că lumina este mai puternică. Este o metodă bună și pentru a asigura siguranța casei și a celor dinăuntru. Proiectorul trebuie plasat cât mai aproape de pământ și îndreptat în sus. Această tehnică este potrivită pentru casele simple, minimaliste, cu pereți drepți și fără prea multe elemente decorative.

Alege tipul potrivit de lumină

În funcție de stilul casei te poți orienta către diferite tonuri ale luminii – mai caldă sau mai rece. Pentru stilul scandinav, minimalist sau modern poți alege o lumină rece, ce oferă tonuri de albastru spre alb. Aerul pe care îl oferă este serios și elegant și se potrivește perfect cu liniile dure ale pereților.

Pentru o casă în stil clasic sau victorian, este recomandată o lumină caldă, în nuanțe de galben-portocaliu, pentru că se va potrivi atât cu elementele decorative cât și cu nuanțele pereților. Se va crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

Oferă casei tale atenția de care are nevoie

După munca pe care ai depus-o pentru a obține casa visurilor tale, ocupă-te și de alte detalii, cum ar fi iluminatul exterior. În funcție de modul în care alegi să proiectezi lumina pe elementele casei vei obține accente și contururi care vor face din casa ta un adevărat simbol arhitectural.