Condițiile actuale au modificat stilul de viață cu care te-ai obișnuit și au impus anumite restricții din motive siguranță. Prin urmare, biroul s-a mutat acasă, la fel ca restul vieții tale și îți petreci tot timpul în casă alături de familie.

Spațiul casei tale este prin definiție un spațiu personal, confortabil și relaxant, iar acum te afli în poziția în care să transformi o parte din acest spațiu de relaxare într-unul de lucru. Nu este greu să faci acest lucru, dar trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Ai nevoie de liniște și intimitate

Pentru că trebuie să lucrezi de acasă este posibil ca zgomotul din jur și prezența membrilor familiei să-ți distragă atenția și să nu te poți concentra, iar eficiența muncii tale să fie afectată.

Alege-ți o cameră sau o zonă a unei camere pe care să o etichetezi drept birou, dacă nu ai deja unul amenajat. Din punct de vedere psihologic te va ajuta să faci asocierea între acel spațiu ales și concentrarea de care ai nevoie în desfășurarea muncii tale.

Evită să lucrezi în dormitor

Corpurile de iluminat din dormitor au de regulă lumină cu temperatură scazută, de culoare galbenă, care este destinată relaxării și care nu te ajută foarte mult când vine vorba despre concentrare asupra unor sarcini. În plus, atmosfera familiară a dormitorului te va face să devii somnolent și să îți pierzi cheful de muncă foarte ușor.

Cand vine vorba despre culoarea luminii, nu ne referim la cromatica ei, ci la încălzirea becului măsurată în grade Kelvin. Cu cât temperatura de culoare este mai mare, cu atât lumina este mai albastră, adică rece. De exemplu, lumina de la lumânare este galbenă, are 1.800 K și este caldă, în vreme ce lumina produsă de LED-uri poate fi rece sau neutră și are peste 5.500 K.

Lumina din dormitor are intensitate și culoare potrivite relaxării, în timp ce tu, când lucrezi, ai nevoie de o lumină rece de o intensitate care să te mențină atent.

Amenajează și luminează corect biroul

Dacă nu ești pregătit cu mobilier special pentru birou poți improviza, important este să dispui de o masă cu o înălțime potrivită și un scaun confortabil care să-ți asigure o postură corectă în timp ce muncești. Poziționează biroul astfel încât să beneficiezi de cât mai multă lumină naturală pe timpul zilei.

Folosește lumină rece pentru a ilumina spațiul de lucru fiindcă ea este cea mai apropiată ca temperatură de cea naturală, iar acest lucru îți sporește eficiența. O veioză de birou cu un bec LED te va ajuta să îți direcționezi atenția acolo unde este nevoie de ea. Poți folosi și un lampadar cu același tip de bec LED sau chiar un pendul poziționat deasupra biroului.

Poți munci foarte eficient de acasă dacă îți amenajezi biroul și lumina potrivită. Este important să îți optimizezi munca și să urmărești timpul de execuție a sarcinilor pentru a ajunge la un nivel potrivit. Pune munca într-o lumină bună și vei deveni mai eficient muncind de acasă!