Designul iluminatului pentru bucătărie trebuie să aibă schemă flexibilă, pentru a reflecta paleta largă de funcții pentru care sunt folosite bucătăriile în prezent. Iluminatul trebuie să se adapteze de la o lumină strălucitoare, generică, de zi, pentru temele copiilor la apus, spre o lumină intimă pentru cină, seara. Buna poziționare a corpurilor de iluminat este esențială pentru a obține rezultatele dorite. Iată 10 idei pentru iluminatul bucătăriei tale

Iluminatul pentru activități

În topul listei de idei este să te asiguri că ai o lumină bună pentru activități, sub corpurile sau rafturile din bucătărie. Aceasta este absolut necesară, pentru a te asigura că lucrezi într-un mediu lipsit de orice umbră.

Poziționarea spoturilor

Nu pune niciodată spoturile în sistem-grilă. Asigură-te că sunt poziționate numai unde lumina este necesară sau prevăzută în schema de iluminat. Spoturile nu numai că pot da o lumină reflectată ușor, însă pot lumina și în dulapuri, când sunt deschise.

Insula din bucătărie

Iluminează mereu centrul insulei, fie cu spoturi LED, sau cu lustre decorative, pentru a atrage atenția asupra ei. Poți pune aceste soluții de iluminat pe circuite diferite, pentru a avea mai multă flexibilitate, modernism și impact.

Tavanul înalt

Într-o bucătărie cu tavan înalt, încearcă să scazi, vizual, înălțimea acesteia, atârnând pendule lungi peste masă (sau insulă). Acest truc te va ajuta în a schimba aspectul liniar al bucătăriei (mai ales dacă este de tip open-space).

Pendule lungi
Pendule lungi

Iluminatul jos-sus

Ia în considerare adăugarea de lumină extra, de pe partea de sus a corpurilor de bucătărie, pentru a suplimenta lumina generală. Aceasta va reduce și numărul sau chiar nevoia de spoturi.

Adaugă straturi adiționale de lumină

Pentru a crea un efect dramtic, adaugă straturi de lumină, iar astfel vei stârni interesul asupra schemei de iluminat a încăperii. Câteva benzi LED deasupra plintelor vor arunca lumină asupra podelei, creând un efect senzațional.

Luminatoare

Dacă bucătăria este prevăzută cu luminatoare în tavan, ia în considerare adăugarea de iluminat în jurul lor, pentru a evita să ai partea de sus întunecată complet, mai ales noaptea.

Controlul iluminatului

Încearcă să nu ai tot iluminatul de pe același buton de pornit/oprit. Asta îți va oferi flexibilitate, pentru a putea schimba atmosfera, fie de la zi, la seară, fie de la strălucitor la discret. Dacă sistemul nu permite, încearcă să instalezi lumini dimabile.

Circuitele

De asemenea, încearcă să nu pui tot iluminatul pe același circuit, fiindcă, din nou, vei avea lipsa flexibilității. Poți folosi benzi LED, ce pot fi controlate individual, pentru a crea scena ideală.

Benzi LED

 Iluminatul de afară

Unele bucătării (în special la casă) se continuă cu grădini sau terase, iar iluminatul acestora nu trebuie trecut cu vederea. Nu numai că te va scuti de utilizarea draperiilor, dar vor mări ideea și imaginea de spațiu a bucătăriei.